Poraź pierwszy żut został sprowadzony do Dundee w roku 1832, jednakowoż nabrał on większego znaczenia dopiero podczas wojny krymskiej (1853 — 1856), gdy dowóz konopi z Rosji zupełnie ustał. Od tego czasu datuje się wybitny rozwój przemysłu żutowego w Anglii i Szkocji, później zaś dopiero w Niemczech, Austrii i Francji. Całkowite niemal zapotrzebowanie surowca pokrywa się z Hengalu. Czyniono próby z żutem chińskim, lecz bez dodatnich wyników, gdyż włókna jego są silnie zdrzewniałe.
Przypuszczać należy, że spożycie żutu w Indiach wynosi obecnie połowę wytwórczości. W tym wciąż wzrastającym własnym zapotrzebowaniu i jednoczesnym zwiększaniu się konsumpcji tego surowca w krajach przemysłowych Europy, tkwi przyczyna niezwykłego podnoszenia się cen. Dopiero od r. 1906, po znacznym zwiększeniu uprawy, a tym samem i zwiększeniu wytwórczości, ceny surowca zaczęły się zmniejszać.
psycholog zaburzeń odżywiania wrocław
Własności fizyczne. Najlepsze gatunki żutu są jasne, biało żółtawe, czasami też srebrno-szare, posiadają dość znaczny połysk i wykazują przy dotyku miękkość i gładkość. Średnie gatunki są ciemniejsze, bronzowawe, poślednie zaś żółte lub czerwonawe. Cienkość, miękkość i równość zmniejszają się też wraz z gatunkiem. Żut dawnego sprzętu ma zawsze mniejszy połysk i mniejszą moc, niż żut sprzętu świeżego. Włókno żutowe jest oporne na wilgoć, spakowane jednak w bele w stanie wilgotnym, staje się kruche. Surowiec ten daje się łatwo bielić i następnie barwić.
psycholog zaburzeń odżywiania wrocław
To Cię zainteresuje:
zaburzenia odżywiania wrocław
Leczenie zaburzeń odżywiania Wrocław
partner na wesele do wynajęcia
pary walutowe forex
peeling bielsko
peeling do ciała
Pensjonat nad jeziorem mazury
Piece konwekcyjno parowe
pieczątki Zielona Góra
pielęgnacja terenów zieleni Warszawa
pieluszki muślinowe