Otrzymane włókna, o ile nie są przerabiane na miejscu na przędzę, powrozy i t. p. zostają wywiezione. Rozłupywanie orzechów kokosowych. miejscami wysyłki są wybrzeża: Malabarskie i Koroniandelskie, na wyspie zaś Ceylon porty Kolombo i Galie.

Daleko ważniejszy jest natomiast wywóz z wyspy Ceylon. Istnieją tu dwa gatunki włókna kokosowego, a mianowicie: „combing” (czesankowy) i „mattres“ (wyściółkowy), odpadki z czesania noszą nazwę „bristle”.

Najnowszy sposób przygotowywania włókna kokosowego sposobem mechanicznym polega na rozmiękczaniu łupin w cementowanych dołach, napełnionych wodą, którą ogrzewa się parą wylotową.

okna energooszczędne kraków

Po upływie 40 godzin czynność rozmiękczania jest ukończona, po czym odbywa się miażdżenie rozmiękczonych łupin na miażdż arce (Walzenauetsche).

W dalszym ciągu przeróbki następuje rozluźnienie przygotowanej masy włóknistej. Niezależnie od tego, czy chcemy otrzymać każdy z obydwu gatunków^ włókien oddzielnie, czy też obydwa razem, stosujemy maszynę, której główną częścią jest duży bęben, na powierzchni którego umocowane są, jak w wulku, duże zęby żelazne.

okna energooszczędne kraków